Wat is CrossFit?

Misschien begin je net met CrossFit of oriënteer je je op deze sport. Misschien CrossFit je al wat langer, maar weet je niet hoe je moet uitleggen wat het nou precies is. Als je al wat langer bekend bent met CrossFit dan weet je vast dat het draait om constant gevarieerd trainen door middel van functionele bewegingen onder hoge intensiteit. Ben je nog niet bekend met CrossFit dan heb je niets aan zo’n officiële definitie, dus ik neem uitgebreid de tijd om alles aan je uit te leggen.

CrossFit, dat is met die gespierde mensen, toch?

Heb je wel eens van CrossFit gehoord, maar ben je er niet echt bekend mee? Of heb je het wel eens opgezocht op Google, Instagram of Tik Tok? Dan is de kans groot dat je een beeld hebt van CrossFit dat niet helemaal klopt. Gespierde mannen en vrouwen die zware gewichten tillen, super fit zijn en allemaal moeilijke bewegingen doen. Maar dat is niet het gemiddelde niveau van de gemiddelde CrossFit box. Het ziet er heel stoer uit, maar heel eerlijk, dat is een beetje alsof je Justin uit het derde van Epe vergelijkt met Messi of Ronaldo. Niet helemaal representatief voor de echte wereld dus. Mijn excuses overigens voor het geval dat er een Justin in het derde van Epe speelt. Ik bedoel het niet persoonlijk.

 

Wat ik wil zeggen is dat het ons doel is om jou fitter te maken op een zo’n breed mogelijk gebied. Ongeacht het niveau dat je nu hebt. Dat doen we door je prestatievermogen te verbeteren op tien punten:

  1. Uithoudingsvermogen
  2. Weerstandsvermogen
  3. Kracht
  4. Flexibiliteit
  5. Power
  6. Snelheid
  7. Coördinatie
  8. Wendbaarheid
  9. Evenwicht 
  10. Nauwkeurigheid

Geschikt voor ieder niveau

Op de homepagina roepen we al enthousiast dat CrossFit voor iedereen is, dus ik herhaal het hier nog maar een keer: ja, CrossFit is echt geschikt voor iedereen. Maar hoe kan iemand van 70 dezelfde workout doen als iemand van 20? En hoe kan ik een workout doen als ik nog maar net begin, een blessure heb of zwanger ben? Dat kan door the power of scaling. Een workout scalen betekent niets anders dan de bewegingen of gewichten aanpassen naar een variant die past bij jouw niveau. Ook als je een blessure hebt of zwanger bent kunnen we onderdelen van de workout aanpassen naar varianten die bij jou passen. Scalen is heel normaal en gebeurt om allerlei verschillende redenen. There is no shame in scaling! Aan de andere kant kunnen we ook gewichten en bewegingen zwaarder en moeilijker maken als je juist op zoek bent naar meer uitdaging.

Wat train je bij CrossFit?

In het kort: alles. De iets langere variant: bij CrossFit maken we gebruik van facetten uit verschillende sporten, zoals gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, atletiek en strongman. Elementen uit al deze sporten voegen we elke dag samen tot de WOD oftewel ’Workout of the Day’. Dankzij de elementen van al deze sporten ontstaat een ontelbaar aantal mogelijkheden en combinaties, waardoor we elke dag een andere workout voor je klaar hebben staan. CrossFit staat erom bekend dat het gebruik maakt van functionele bewegingen, dus bewegingen die we in het dagelijkse leven uitvoeren. Denk dan aan rennen, gooien, springen, tillen, klimmen, duwen en trekken. Dat doen we onder andere met barbells, dumbells, kettlebells, medicijnballen, zandzakken, touwen, sledes, trekkerbanden en rekken. We specialiseren dus niet in één ding, maar willen je juist zo competent mogelijk maken op veel verschillende onderdelen. 

Hoe is een CrossFit workout opgebouwd?

Hoewel een CrossFit workout elke dag anders is, delen we het uur wel altijd in met grofweg dezelfde onderdelen:

 

Uitleg: elke training starten we met een uitleg. We bespreken het programma voor de dag, leggen de bewegingen uit, checken of iedereen de uitleg snapt en vragen naar mogelijke blessures waarvoor we een of meerdere onderdelen moeten aanpassen.

 

Mobiliteit en warming up: na de uitleg starten we gezamenlijk met mobiliteit en de warming up. Hierin verwerken we dynamische rek- en strekoefeningen, zorgen we dat je warm wordt en dat je hartslag omhoog gaat. Hierna ben je klaar voor het echte werk!

 

Techniektraining: Dit is het moment waarop we diep ingaan op de techniek van de bewegingen die geprogrammeerd staan. Stap voor stap nemen we alles door, bekijken we hoe je beweegt en geven we aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je goed en bovenal veilig beweegt. 

 

WOD: staat voor Workout of the Day. Het hoofdgerecht van je uurtje CrossFit. De ene dag wagen we ons aan een zware backsquat, de andere dag richten we ons op conditie en hebben we een workout van een half uur voor je klaar staan. Eén ding is zeker: elke dag is een verrassing!

 

Cooling down: na intensieve inspanning is het ook belangrijk om je lichaam weer tot rust te brengen. Daarom sluiten we af met een cooling down. Dit doen we met statische rek- en strekoefeningen. Ben je weer tot rust gekomen? Dan sluiten we het uur af met een high five om je te bedanken voor je inzet!

 

Denk je na het lezen van deze blog: ’CrossFit, dat lijkt me wel wat!’ Vraag dan direct een gratis proefles aan! Mocht je nog met vragen zitten of twijfel hebben of CrossFit geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen, appen of mailen.