Gevarieerd en functioneel trainen op een hoge intensiteit. CrossFit combineert onderdelen van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek tot één trainingsvorm. Omdat CrossFit bestaat uit elementen van veel verschillende sporten, doe je elke dag een andere workout. De oefeningen lijken op bewegingen die je in het dagelijkse leven uitvoert of gebruikt in andere sporten. De perfecte manier om écht fit te worden! De oefeningen combineren we tot dagelijkse trainingen die we de WOD noemen, oftewel “Workout of the Day”.

 

Wat is CrossFit?

CrossFit is een fitnessbenadering die fysieke kracht en conditie op een afwisselende en effectieve manier bevordert. Het draait allemaal om functionele fitness, wat betekent dat de oefeningen die je doet gericht zijn op het verbeteren van je dagelijkse bewegingen, zoals tillen, rennen en springen. Wat deze sport onderscheidt van andere trainingsmethoden, is de diversiteit en uitdaging ervan. In een typische CrossFit workout, die wisselt tussen kort maar intens en lang, combineer je oefeningen zoals gewichtheffen, cardio, gymnastiek en meer. Het doel is om je lichaam constant uit te dagen en je grenzen te verleggen. CrossFit is geschikt voor iedereen, ongeacht je huidige fitheid. Het kan worden aangepast aan jouw niveau, dus het maakt niet uit of je een beginner bent of een doorgewinterde atleet. Het draait allemaal om persoonlijke groei en verbetering.

Kortom, CrossFit is een leuke en uitdagende manier om fit te worden en te blijven. Het combineert diverse oefeningen en de belofte van voortdurende persoonlijke vooruitgang, waardoor het een geweldige keuze is voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe en effectieve fitnesservaring.

10 domeinen van CrossFit

CrossFit is een uniek concept van fitness dat wordt onderverdeeld in tien verschillende domeinen. Deze domeinen zijn de sleutel tot een algehele fysieke fitheid en vormen de basis van CrossFit-training.

  1. Cardiovasculair/Uithoudingsvermogen: Dit domein richt zich op je hart en longen. De trainingen bevatten onder andere hardlopen, roeien en springtouwen om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
  2. Kracht: Kracht betekent dat je de kracht hebt om dingen op te tillen. Binnen CrossFit vertaalt dit zich onder andere in gewichtheffen om je spierkracht te vergroten.
  3. Flexibiliteit: Flexibiliteit gaat over de bewegingsvrijheid van je lichaam. Tijdens de lessen doe je regelmatig stretches en mobiliteitsoefeningen om je lenigheid te vergroten.
  4. Snelheid: Snelheid gaat over hoe snel je kunt bewegen. Een CrossFit les bevat vaak snelle bewegingen zoals sprinten en boxjumps om je snelheid te verbeteren.
  5. Krachtuithoudingsvermogen: Dit is je vermogen om herhaaldelijk kracht uit te oefenen. Dit bouw je op door met gewicht in korte tijd veel herhalingen te maken.
  6. Coördinatie: Coördinatie is de vaardigheid om verschillende bewegingen samen te laten werken. In CrossFit trainingen combineren we vaak complexe bewegingen om je coördinatie te verbeteren.
  7. Wendbaarheid: Wendbaarheid betekent dat je snel van richting kunt veranderen. De work-outs bevatten vaak bewegingen zoals korte sprints en zijwaartse bewegingen om je wendbaarheid te vergroten.
  8. Balans: Balans is je vermogen om evenwicht te bewaren. Tijdens CrossFit trainingen oefen je dit door bijvoorbeeld bewegingen op één been te doen waardoor je balans en stabiliteit verbeteren.
  9. Nauwkeurigheid: Nauwkeurigheid gaat over het raken van je doel. CrossFit daagt je uit om nauwkeurig te zijn bij het uitvoeren van bewegingen en het bereiken van je fitnessdoelen.
  10. Kracht in het dagelijks leven: Dit is je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren zonder vermoeid te raken. Deze sport traint je om sterker en fitter te worden, zodat alledaagse activiteiten gemakkelijker worden.

 

Wil je eerst eens CrossFit uitproberen?

Workout Of the Day

Elke dag programmeren we een nieuwe WOD, oftewel de Workout Of the Day. Omdat we elke dag een nieuwe WOD programmeren, doe je een training zelden twee keer. Een WOD bestaat meestal uit een aantal vaste onderdelen: uitleg, warming-up, krachtonderdeel, workout en cooling down.

CrossFit is goed voor je, fysiek en mentaal

CrossFit (bewegen in het algemeen overigens) is goed voor je lichaam. Logisch. Je bouwt immers spierkracht op en werkt aan je conditie. Maar wist je dat je met deze sport specifiek nieuwe neurologische paden creëert in je hersenen? Ten opzichte van andere sporten specialiseer je je met CrossFit niet op één specifiek sportonderdeel. De gedachte hierachter is dat eentonig trainen leidt tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling. Nieuwe bewegingen leren doe je niet alleen met je lichaam. Een groot deel daarvan gebeurt juist in je hersenen. Door zowel je lichaam als je brein uit te dagen in het leren van nieuwe bewegingspatronen creëer je nieuwe neurologische banen in je hersenen. Daarnaast maken je hersenen bij sporten ook dopamine aan (dat bekende gelukshormoon). Daardoor verlaat je de CrossFit box ook nog eens met een fijn gevoel!

Community driven

Het fundament van de sport CrossFit ligt niet alleen in de sport en het bewegen, maar vooral ook in de community die ontstaat in elke box. Dit geldt niet alleen voor de leden van een box, maar ook voor de boxen onderling. In ons geval hebben we vriendengroepen en liefdes zien ontstaan, juichen we voor elkaar als er PR’s (personal records) worden gezet en streven we ernaar om elkaar steeds beter te leren kennen. We hebben andere CrossFit ondernemers leren kennen en organiseren samen sportieve activiteiten en competities en weten dat we op elkaar kunnen bouwen. Iedereen is welkom en we ontvangen iedereen met open armen.

Openingstijden

CrossFit Kampen is 7 dagen per week geopend. En met ruim 36 CrossFit lesuren per week is er altijd een moment waarop jij kunt komen sporten! In het weekend kun je ook bij ons terecht! Op zaterdag- en zondagochtend geven we verschillende lessen.

Maandag: 08:00 – 12:00 / 14:30 – 21:30

Dinsdag:  08:00 – 12:00 / 15:00 – 21:00

Woensdag: 08:00 – 12:00 / 15:00 – 21:00

Donderdag: 08:00 – 12:00 / 15:00 – 21:00

Vrijdag: 07:00 – 12:00 / 15:00 – 19:00

Zaterdag: 08:00 – 12:00

Zondag 08:00 – 12:00

Vraag een gratis proefles aan

Wil je CrossFit eens uitproberen? Vraag dan een gratis proefles aan! Ben je op zoek naar andere trainingen? Je kunt ook bij ons terecht voor Personal Training, Hyrox, CrossFit Kids en Open Gym.

Enthousiast over CrossFit en wil je bij ons komen sporten?