Is een kipping pull-up slecht voor je?

Binnen CrossFit kennen we meerdere varianten van de pull-up. Strict, kipping, butterfly. Ze hebben niet allemaal hebben een even goede reputatie buiten CrossFit, maar met het oog op de trainingsmethodologie hebben ze zeker een doel.

 

Het verschil tussen de pull-up varianten

De strict pull-up kennen we allemaal. Hierbij hang je gestrekt en stil aan de pull-up stang waarna je de pull-up inzet en met je kin boven de stang eindigt. Deze pull-up variant vind je overal terug: reguliere fitness, krachttraining en dus ook CrossFit. Maar om workouts zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen doen, vind je voornamelijk in CrossFit de kipping variant.

 

Welke spieren gebruik je bij de kipping pull-up?

De kipping pull-up richt zich op veel van dezelfde spiergroepen als de strikt variant. In tegenstelling tot de strikt versie, heb je bij de kipping variant juist minder kracht en massa nodig om de beweging uit te voeren. Je gebruikt het momentum van de beweging om je lichaam omhoog te tillen. Hierdoor daag je voornamelijk je onderarmen, biceps, de brede rugspier, schouder en je core uit.

 

Kan iedereen een kipping pull-up doen?

Nee, een kipping pull-up is niet voor iedereen weggelegd. Door het gebruik van het momentum komt er veel kracht op de spieren van je schouders en rug. Zijn deze spieren niet sterk genoeg, dan bestaat de kans dat je de spieren overbelast en daardoor blessures oploopt. Als je in staat bent om vijf tot tien strikt pull-ups te doen, zijn je spieren genoeg ontwikkeld om te beginnen met kipping pull-ups. Toch wagen veel crossfitters zich aan kipping pull-ups terwijl ze de strikt variant nog niet onder de knie hebben, wat regelmatig resulteert in schouderblessures en overbelasting. Logisch dus dat ze buiten CrossFit een slechte reputatie hebben.

 

4 Voordelen van de Kipping Pull-Ups

Zijn je core, schouders en armen sterk genoeg? Dan kun je een groot voordeel halen uit de kipping pull-ups. Je kunt grotere sets maken, je wordt je bewuster van de bewegingen van je lichaam en kan ze natuurlijk een stuk sneller uitvoeren.

 

Spieruithoudingsvermogen

 

Kipping pull-ups stellen je in staat om meer herhalingen uit te voeren dan je zou kunnen met een strict pull-up. Door het hogere volume van deze oefening speelt het uithoudingsvermogen van de spieren een vitale rol. Hoewel je met de kipping pull-up beperkt kracht opbouwt, werk je wel zeker aan je uithoudingsvermogen.

 

Gymnastic skills

 

De kipping pull-up komt vaak voor in competitief CrossFit, maar ligt ook aan de basis van bijna alle gymnastische bewegingen binnen CrossFit. Heb je deze skill onder de knie, dan kun je aan de slag met heel veel gymnastic movements binnen CrossFit.

 

Competitieve fitnessvaardigheid

 

In competitief CrossFit is het doel natuurlijk om zoveel mogelijk herhalingen te maken binnen een bepaalde tijd. Om een pull-up zo snel mogelijk uit te voeren en hierbij zo min mogelijk kracht te gebruiken, maken we de kipping pull-ups.

 

Totale lichaamsbeweging

 

De kipping pull-up biedt ons een unieke manier om lichaamsbewustzijn, coördinatie, flexibiliteit/mobiliteit en controle over de middellijn te ontwikkelen. De kip, vaak gezien in turnbewegingen, vereist alle bovenstaande eigenschappen. Hoewel je deze eigenschappen ook op andere manieren kunt leren, kan de kipping pull-up, mits correct uitgevoerd, helpen bij het ontwikkelen van deze eigenschappen.

 

Het is logisch dat de reputatie van de kipping pull-up buiten CrossFit beter kan, maar als je genoeg schouder-, core- en armkracht hebt en de beweging goed uitvoert kun je snellere en grote sets maken van de pull-up. Daarnaast werk je aan je gymnastische skills en ook nog eens aan je uithoudingsvermogen.

 

Wil je meer informatie over de verschillende CrossFit bewegingen of eens met ons meetrainen? Neem contact met ons op, of meld je direct aan voor een gratis proefles!