5 gymnastic tips van Nienke van Overveld

Gymnastic clinic Nienke van Overveld

CrossFit Games atleet Nienke van Overveld gaf vorige maand haar gymnastics clinic bij CrossFit Kampen. Naast een super gezellige middag met CrossFit atleten van onze box en boxen uit de buurt, was het ontzettend leerzaam! Hieronder 5 tips die onze leden al hebben geholpen om progressie te boeken.

1: Hang goed in je gripje

Als je pull ups maakt met gripjes, dan is het toch gewoon een kwestie van springen en hangen? Nou, dat blijkt iets anders te werken! Bij de start van de clinic kregen we van Nienke een spoedcursus ‘hangen in je gripjes’. Wat is de bedoeling? Je wilt zo hoog mogelijk in het rek springen en de bar zo dicht mogelijk bij je pols vastgrijpen. Op die manier klem je de bar vast in je gripje en kun je je hand ontspannen. Dat scheelt je heel veel gripkracht, zorgt ervoor dat je minder snel blaren krijgt en op deze manier kun je uiteindelijk grotere sets pull ups maken.

2: Duim over of om de bar is afhankelijk van je niveau

Als je in het rek hangt voor pull ups, chest to bars of toes to bars, pak je de stang dan vast in een volle grip of leg je je duim over de stang heen? Als we Nienke mogen geloven is dat volledig afhankelijk van je niveau. Begin je net met CrossFit, pak de bar dan in een volle grip vast. Waarschijnlijk heb je dan nog niet de gripkracht om lang in het rek te hangen. Als je pull ups toevoegt is gripkracht nog belangrijker. Heb je al wat meer ervaring in CrossFit en heb je de gripkracht van je handen en armen ontwikkeld, dan kun je ervoor kiezen om je duim over de stang te leggen. Deze ‘duim-over-de-stang’ grip komt vooral van pas als je butterfly pull ups doet en vaker moet regrippen om je set zo groot mogelijk te maken.  

3: Strek jezelf helemaal uit in de handstand walk

De handstand walk is een complexe beweging, alle tips van Nienke waren dus welkom. De belangrijkste: Strek jezelf helemaal uit, van top tot teen! Duw je schouders uit, span je buik en billen aan en strek je benen. Op CrossFit wedstrijden zie je atleten vaak met gebogen benen de handstand walk doen, alsof ze daarmee een soort momentum creëren in de voorwaartse beweging. Is dat ook zo? ‘Nee, dat is niet zo’, zegt Nienke. ‘In de meeste gevallen zorgen die gebogen benen ervoor dat je je balans verliest en omvalt. De atleten die met gebogen benen de handstand walk doen, kunnen onwijs goed hun evenwicht bewaren. Kun je dat, dan is het handig om met je benen je zwaartepunt te verplaatsen in de looprichting. Heb je die balans niet, dan haal je veel meer voordeel uit die kaarsrechte houding. Nog andere handige tips in de handstand walk: kijk naar je duimen en zet de beweging in vanuit je heupen.

4: Begin klein in je butterfly pull up

Als je iets nieuws wilt leren, begin je meestal klein. Hetzelfde geldt voor de butterfly pull up. Nienke legt uit: ‘Als je begint met de butterfly pull up, begin dan met kleine bewegingen. Voer gecontroleerd de volgende houdingen uit terwijl je in het rek hangt en houd ze allemaal een fractie van een seconde vast:

  • Actieve schouders
  • Arch hold
  • Ontspannen schouders
  • Hollow hold

Heb je deze houdingen onder de knie? Dan kun je ze aan elkaar vastplakken en kleine, soepele cirkels maken. Kun je een soepele cirkel maken, dan is het tijd om de beweging wat groter te maken en steeds verder uit te breiden tot je de volledige butterfly pull up hebt.

5: Let op je ademhaling tijdens de (butterfly) pull up

‘Dat is toch gewoon in en uit ademen?’ In zekere zin, ja… Maar als je je kracht optimaal wilt benutten in de butterfly pull up wil je op het juiste moment inademen en uitademen. De meest efficiënte manier is inademen als je in de opwaartse beweging zit. Ben je over de top van je pull up, dan blaas je uit.

Leerzame clinic met onwijs veel bruikbare tips!

Naast deze tips kwam Nienke met nog ontelbare andere adviezen en handigheidjes. De tips worden in veelvoud door de coaches gebruikt in de lessen, door leden in open gyms en wanneer we ze ook maar nodig hebben. Is Nienke bij jou in de buurt met haar Gymnastics clinic, zorg dan dat je een plekje bemachtigt! Haar clinic is geschikt voor elk niveau, zit boordevol bruikbare tips en helpen je absoluut een stap verder in je progressie bij de gymnastics oefeningen.