Sporten tijdens de zwangerschap en na de bevalling

In enkele weken een sterkere core, praktische ademhalingstechnieken, sterkere spieren, meer balans en zelfverzekerder.

Veel vrouwen willen gedurende de zwangerschap blijven sporten en na de bevalling zo snel mogelijk weer fit zijn. Een zwangerschap en bevalling vragen echter heel wat van je lichaam. Het is dan ook verstandig om voldoende rust te nemen en het sporten tijdens en na je zwangerschap verantwoord aan te pakken.

Hoe doe je dat? CrossFit Kampen biedt het POWER MAMA bootcamp trainingsprogramma aan, speciaal voor vrouwen die in beweging willen blijven tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling.

Voordelen sporten tijdens de zwangerschap

 • Conditie loopt minder terug
 • Minder last van zwangerschapskwaaltjes
 • Minder gewichtstoename
 • Gezonde groei van de placenta
 • Beter en dieper slapen
 • Beter humeur (!)
 • Fit je bevalling in

Voordelen van het POWERMAMA programma ná je bevalling

 • Sneller herstel na je bevalling
 • Rustig en gecontroleerde opbouw na je zwangerschap
 • Focus op juiste houding en techniek
 • Doelgericht trainen (sterk maken bekkenbodem, diastase verkleinen)
 • Kennis maken met CrossFit!

Waarom deelnemen?

Als je tijdens je zwangerschap of na je bevalling wilt sporten en niet weet waar je rekening mee moet houden, kunnen er blijvende lichamelijke klachten ontstaan. Gemiddeld één op de vier volwassen vrouwen heeft last van klachten aan de bekkenbodem zoals ongewild urineverlies tijdens inspanning en drie op de tien vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren). Bij meerdere zwangerschappen neemt de kans op een diastase toe. Een verzakking of prolaps is ook een nare klacht die kan ontstaan door verkeerd trainen.

Om dit te voorkomen hebben je buikspieren en bekkenbodemspieren tijdens en na de zwangerschap extra aandacht nodig. Als je buikspieren na de bevalling nog niet

 

hersteld zijn of je bekkenbodemspieren nog niet sterk genoeg zijn is het van belang daar éérst aan te werken. Tijdens de trainingen van het Powermama Programma wordt hier door middel van verschillende oefeningen aandacht aan besteed.

Het doel van de trainingen is om fit te blijven tijdens je zwangerschap en je na de bevalling klaar te stomen om (weer) deel te nemen aan reguliere trainingsprogramma’s. Daarnaast laten we je kennismaken met CrossFit. Je hebt na afloop een goede basis opgebouwd op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen en je weet waar je op moeten letten tijdens het sporten. Zo beheers je een goede ademhaling, co-contractie spierkorset en heb je een goed bewegingspatroon.

Wat houdt het in?

Het trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. We starten met uitleg over houding, diastase en bewegingspatronen. Ook bespreken we de zwangerschap en bevalling en de gevolgen die je daar van kunt ondervinden. We bekijken wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en waar je meer aandacht aan kunt geven.

Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Dit alles door middel van functionele bewegingen. Ook maak je elke week kennis met CrossFit fundamental movements zoals air squat, front squat, shoulder press en deadlift.

Voor wie?

Het PowerMama programma is voor vrouwen die zwanger zijn, recent zijn bevallen en voor vrouwen die tot twee jaar na de bevalling het sporten willen oppakken. Bij een vaginale bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken. Vrouwen die al aan CrossFit doen of al enige tijd sporten, maar klachten ervaren aan buik, rug, bekken of bekkenbodem, zijn ook welkom om mee te doen.

De cursus wordt ook aangeboden in de vorm ‘Small Group Training’. Acht weken lang krijg je één uur per week 1-op-1 begeleiding. Heb je zwangeren/pas bevallen vriendinnen? Dan kan het natuurlijk ook samen!

Het PowerMama Programma is samengesteld door de Core Academy en is afgestemd met een verloskundige en een bekkenfysiotherapeut. De trainingen worden gegeven door een vrouwelijke gecertificeerde personal trainer die gespecialiseerd is in sporten tijdens en na de zwangerschap.

Power Mama Personal Training

Het is ook mogelijk om met onze Power Mama coach 1 op 1 training te krijgen. Het voordeel hiervan is dat het helemaal specifiek op jouw situatie is aangepast. Daarnaast is het mogelijk om in overleg de coach de training op locatie te doen, bijvoorbeeld bij je thuis of rond je eigen huis (binnen bereik van de babyfoon). Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld geen oppas hebt of wanneer je meer op je gemak bent in je eigen omgeving. We kunnen zelfs je kindje onderdeel maken van de training. Hoe leuk! De coach neemt dan eventueel materiaal mee waar die training mee gewerkt kan worden.

Indien je hier meer over wil weten neem dan even contact met Marlinde op via info@crossfitkampen.com of 0611471434

Voor een gratis proefles of informatie bel ons 06 - 114 71 434
“Het PowerMama Programma is een fijne manier om bekend te worden met veilig bewegen/trainen tijdens de zwangerschap”
- Jessica -
lees het verhaal